недеља, 04. март 2012.

PRICE IZ BASTE: Sta se radi u martu?


Priprema zemljišta
…za sadnju, se može izvesti ašovom ili motikom u zavisnosti od tipa zemljišta i njegove zbijenosti, a ako je površina veća mašinski:
-ako je zemljište dobre strukture, preko njega treba rasporedi tanak sloj pregorelog stajnjaka, pa onda prekopati ili ga nakon okopavanja obogatiti mineralnim đubrivom
-ako je zemljište peskovito i rastresito, najbolje bi bilo da se preko njega rasporedi sloj humusa, treseta ili pregorelog stajnjaka, pa onda da se prekopa, jer će se na taj način popraviti i fizička struktura i obogatiti mineralnim sastojcima
-ako je zemljište zbijeno i glinovito, onda pored organskog đubriva treba dodati i određenu količinu peska
-ako je zemljište sa krupnijim komadima kamena, kakvo se često sreće u planinskim predelima, treba ga takođe obogatiti po mogućstvu organskim đubrivom-pregorelim stajnjakom ili tresetom, suviše velike komade kamena izvaditi i dodati još humusa, ako je dubina zemljišta mala u odnosu na zahteve biljaka.

Povrtnjak:
U martu se seju:
- u prvoj dekadi : spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata i čičoka
- u drugoj dekadi: rotkvice, celer, peršun, paštrnjak i mirođija
- u trećoj dekadi: kelj, kupus, keleraba

(klasican nacin setve u redove: izvlacenje brazdi pomocu motike, stapa i kanapa; setva, zatrpavanje pomocu grabulja, ravnanje zemlje i gazenje)

Priprema rasada:
Ovo je idealan period za zasnivanje rasada sezonskog povrća (brokoli, prokelj, kupus, karfiol, paradajz, krastavci, paprika,  patlidžan, dinja, lubenica), čije se seme može se pronaći u poljoprivrednim apotekama. Za rasad je potrebno pripremiti sandučiće (ili stare gajbice) sa mešavinom zemlje i peska, rasporediti seme i blago ga sabiti u zemlju, zaliti i ostaviti na osunčanom i toplom mestu do isklijavanja. Ovako pripremljeni sandučići se mogu ostaviti u plasteniku ili stakleniku koji se greje već početkom meseca, a ukoliko nema grejanja u drugoj polovini meseca. Sandučići se, alternativno, mogu pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, ili čak providnom folijom ili celofanom, kako bi se obezbedila što veća vlažnost i toplota, radi boljeg klijanja. U ovom slučaju potrebno je i često provetravanje, jer ovakvi uslovi pogoduju i patogenim organizmima.
 
(priprema semena za rasad u starim gajbicama, saksijama, 
presadjivanje vec izniklog rasada u tople leje)

Seme se može u drugoj polovini meseca, ako vreme to dozvoljava saditi i direktno u tople leje koje se mogu napraviti od dasaka i starih prozora.
Kada seme proklija i pojavi se veći broj klica, potrebno ga je rasaditi. To je najbolje učiniti u pojedinačne saksije ili plastične čaše od jogurta sa istim zemljišnim supstratom, mešavinom zemlje i peska.
Ukoliko ne želite da pravite rasad ili nemate uslova za to, već gotov rasad sezonskog povrća se može naći na pijacama ili rasadnicima.

 (razliciti nacini zastite biljaka od mraza, savremeni plastenik sa grejanjem)

Ostali radovi:
U martu se mogu posaditi i određene vrste ukrasnog bilja, a to je idealan mesec za prolećnu sadnju ruža. Tokom meseca poželjno prorediti, razdeliti lekovito, začinsko bilje i perene i presaditi ga ukoliko je potrebno.

Mart je idealno vreme za orezivanje. Orezuju se voćke, žbunovi koji cvetaju tokom leta, suve grane hortenzija, ruže, kao i nadzemni delovi perena, koji su izumrli tokom zime. Žive ograde u ovom periodu mogu se strukturno korigovati. Ako je previše gust sklop grana u središnjem delu žive ograde, može se prorediti. Pažljivo ukloniti grane koje su višak, a koje su orijentisane ka unutrašnjosti, kao i suve i oštećene grane

.
 (sadnja vocaka: koanje rupe i sipanje djubriva, postavljanje vocke, 
zatrpavanje , zalivanje i vezivanje mladih vocaka za stub)

Nije kasno ni za sadnju voćaka i žbunja ukoliko tlo nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka moće se postaviti kompost ili stajnjak. na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi  i omogućava duže zadržavanje vlage.

Sada je dobro vreme da otpočnete sa pravljenjem komposta. kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno đubrivo.

(orezivanje vocaka i pravljenje komposta)

Нема коментара:

Постави коментар